ETUSIVU VALOKUVAUS 5 X VALOKUVAAJAN PARHAAT VINKIT HENKILÖKUVAUKSEEN

5 X VALOKUVAAJAN PARHAAT VINKIT HENKILÖKUVAUKSEEN

Jere
 
Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Olympuksen ja Indieplacen kanssa.
 

 

Henkilökuvaus on ollut mulle valokuvauksen saralla se asia, josta olen ollut erityisen kiinnostunut. Ihmisten kuvaaminen ja siinä kehittyminen ovat aina kiehtoneet mua ja tästä johtuen olenkin halunnut käyttää aikani tämän aiheen parissa. Viimeisten vuosien aikana tästä hommasta on muovautunut mulle työ, jonka kautta olen päässyt jakamaan inspiraatiota ties missä. Tänään on kuitenkin aika jakaa inspiraation sijaan osaamista ja kertoa 5 vinkkiä siihen, miten onnistua henkilökuvissa!

 

 

1. Uskalla epäonnistua

Vaikka kuulostaakin ehkä kliseiseltä, niin en voisi aloittaa tätä listaa, jos en muistuttaisi tästä. Lupa epäonnistua ja halu oppia ovat ehdottomasti tärkeimmät seikat oman kehityksen kannalta. Kun on valmis kokemaan kuvien suhteen tappion, on myös valmis kokemaan ne kaikkien aikojen parhaat onnistumiset. Voin käsi sydämellä sanoa, että meikäläisen parhaat työt ovat syntyneet silloin kun on pelottanut tarttua kameraan ja jännittänyt lähteä ikuistamaan haluamaansa hetkeä.
 

2. Tutustu malliin

Onnistuneessa henkilökuvassa yksi tärkeimmistä asioista on tunnelman välittyminen kuvasta. Tähän vaikuttaa suuresti mallin tunnetila, joka puolestaan juontaa pitkälti juurensa kuvaustilanteen ilmapiiriin. Ota siis selvää mallistasi, koita tutustua häneen etukäteen ja ole kuvaustilanteessa avoin, sekä heittäydy tilanteen vietäväksi.

 

Minä lähden kuvauksissa liikkeelle sillä, että pyrin olemaan mahdollisimman pirteä, sympaattinen ja helposti lähestyttävän oloinen. Kyselen mallilta arkisia asioita ja koitan keskustelullamme saada aikaiseksi kaverillisen ilmapiirin. Aloitan kuvaamisen kevyesti muistuttaen, että ollaan ottamassa vasta testikuvia ja tuon näin ollen pikku hiljaa kameran ja ammattimaisuuteni osaksi kuvaustilannetta.

 
 
 

 

3. Suunnittele kokonaisuus

Mitä haluat kuvallasi kertoa? -Kysymys, joka on hyvä pitää mielessä, kun suunnittelee kuvauksia.
 
Tämän kohdalla uskallan sanoa tapani poikkeavan jokseenkin yleisestä toimintatavasta. Lähden nimittäin monesti suunnittelemaan toteutettavaa juttua vaatteiden kautta. Löydettyäni mielenkiintoisen asukokonaisuuden pääsen miettimään millainen malli vaatteille voisi sopia ja missä paikassa homman voisi toteuttaa. Tästä kokonaisuus alkaa pikkuhiljaa muovautua ja kuvaustilanteessa minulta löytyy yleensä selvä visio siitä, millaisen tunnelman kuviini haluan – asioiden ollessa itselle selviä, on helppo opastaa mallia.

 

 

4. Muista kuvauskaluston tärkeys

Oman vision lisäksi myös kameralla ja sen ominaisuuksilla on iso osuus onnistuneisiin kuviin. Ennen kuvausten alkua täytyy miettiä, millaisella objektiivilla saisi ikuistettua halutun tunnelman, jotta tietää mitä kuvauspaikalle tulisi ottaa mukaan.
 
Näissä kuvissa halusin lähteä keskittymään erityisesti itseni esille tuomiseen, joten valitsin mukaani valovoimaisen linssin. Pakettini koostui kompaktista ja tyylikkäästä Olympus PEN E-PL9 rungosta, sekä 45mm objektiivista, jolla tiesin saavani pehmeän ja mielenkiintoa lisäävän bokehn kuvaan kuin kuvaan. Tämän lisäksi mukana oli tietysti myös varmuuden vuoksi toinen Olympuksen linssi, mutta se sai tällä kertaa toimia vain henkisenä tukena – ikinä kun ei voi olla liiaksi varautunut kuvaustilanteeseen.
 
Ensimmäisten kuvien kohdalla käytössä oli myös kameran wifi-ominaisuus, jolla sain näppärästi siirrettyä muutaman kuvan suoraan puhelimeeni, sekä tsekattua siitä miltä ne näyttäisivät nopealla käsittelyllä. Tämän jälkeen oli aika lähteä turvallisin mielin viettämään aikaa kuvia ottaen.

 

5. Kaikki ei aina ole sitä miltä näyttää

Ujo malli saattaa kameran edessä puhjeta kukkaan tai ruma lokaatio muuttua toimivan kaluston myötä mielenkiintoiseksi elementiksi kuvissa. Uskalla siis antaa asioille mahdollisuus ja saata itsesi toisinaan oman mukavuusalueesi ulkopuolelle.
 
Tämän vinkki-postauksen kuvissa Olympus haastoi minut ottamaan osaa Ugly Location Photo Challengeen, jossa tarkoitukseni oli viedä itseni oman reviirini ulkopuolelle ja lähteä tuottamaan kuvasarjaa rumassa ympäristössä. Helsingin Jätkäsaaressa sijaitseva rakennustyömaa  (kuva paikasta postauksen lopussa) oli juuri tätä.
 
Koska paikka ei minua juurikaan inspiroinut, päätin lähteä keskittymään sen yksityiskohtiin. Keskityin väreihin ja muotoihin ja lähdin niiden pohjalta tuottamaan tätä sarjaa, jossa avainsanoina olivat yksinkertaisuus, outo tunnelma, sekä tietynlainen pysähtyneisyys. Omia vinkkejäni seuraten koen onnistuneeni tässä melko hyvin saaden muutettua tylsän ja köyhän ympäristön mielenkiintoiseksi lisäksi kuvasarjassani.
 

+

Olympuksella on tällä hetkellä käynnissä tarjous tässäkin postauksessa esiintyneestä kamerasta ja objektiivista. Tällä hetkellä saat kyseisen paketin (Olympus PEN E-PL9 runko & 45mm objektiivi) rungon hinnalla säästäen kaluston päivityksessä huimat 259,90€

 

0 kommenttia

Anonyymi 14/07/2019 - 08:27

Miksi ammattivalokuvaaja ottaa sekä julkaisee puhkipalaneitakuvia, joissa iho on keltainen?

Vastaa
Jere 14/07/2019 - 09:04

Kiitos kysymyksestä! Kaikki postauksen kuvat on käyty kyllä tarkasti editissä läpi, eikä yhdessäkään ole värisävyt täysin puhkipalaneina. Myös ihon väri näyttää kalibroidulla näytölläni silti, mitä se itse kuvaushetkellä olikin – toki hieman kontrastia lisätty. 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

SAATAT PITÄÄ NÄISTÄ