Sitruunan kirpeys yhdistettynä helppoon, nopeaan ja makeaan leivonnaiseen. Nämä sitruunapalat vievät tulevan kesän kahvipöydässä varmasti kielen mennessään!
Olen jostain syystä tämän kevään aikana hurahtanut täysin sitruunoihin ja pyrkinyt parhaani mukaan löytämään erinäisiä suolaisia ja makeita reseptejä, joissa tätä kirpeää ja raikkaan keltaista hedelmää voisi hyödyntää. Testissä ovat nyt ollut mm. erilaiset pastaohjeet ja nyt viimeisimpänä suussa sulavat sitruunapalat, joissa yhdistyy makeus ja happamuus tavalla, jota en itse ainakaan ole aiemmin kokenut!
Näissä kesäisissä sitruunapaloissa on murumainen ja tiivis pohja, sekä lähes hyytelömäinen raikkaan keltainen päällinen. Pohja tuo näihin paloihin rakenteen ja päällinen puolestaan raikkaan maun. Vaikka resepti vaikuttaakin moniosaiselta, niin tämä on ehdottomasti yksi helpoimmista leivonnaisista, joihin olen itse törmännyt. Uskallan väittää, että tästä selviää heikompikin kotikokki! Nämä kuuluu myös nauttia kylmänä, joten valmiit palat voi hyvin tehdä edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin, josta ne on helppo nostaa suoraan kahvipöytään. Tämän kaiken lisäksi tämä leivonnainen vaatii aktiivista työntekoa vain tunnin verran, joten veikkaan, että tätä tullaan ainakin meidän vieraille tarjoilemaan tulevana kesänä kyllästymiseen saakka, haha.
Nämä sitruunapalat ovat alunperin kotoisin Pohjois-Amerikasta, jossa näistä käytetään nimitystä Lemon Bars. Tällä nimellä aikoinani löysin näihin ohjeen, jota sittemmin olen muovannut käyttööni sopivammaksi. Alkuperäinen ohje oli omaan makuuni hieman liian hapan, joten tässä reseptissä sitruunan määrää on hienovaraisesti pienennetty. Nämä palat sopivat täydellisesti yksinään nautittavaksi, mutta yhtälailla näen nämä myös yhdessä esimerkiksi raikkaan sorbetin, tai kermavaahdon kanssa. Annoskoon osalta puolestaan kannattaa olla erittäin tarkka, sillä nämä ovat todella makeita. Nämä kuvissa näkyvät palat voisi hyvin laittaa vielä kahtia ja siltikin ähky olisi kahvipöydässä läsnä – pari suupalaa riittää vallan mainiosti!
Ainesosat
Valmistus
Vinkki: Näitä suussa sulavia sitruunapaloja on helppo muokata jokaiseen makuun sopivaksi. Kokeile esimerkiksi maustaa pohja aidolla vaniljalla, tai lisätä täytteeseen yhden sitruunan mehu lisää. Suurelle vierasmäärälle tämä resepti on myös helppo tuplata, jolloin voit käyttää suoraan uunin omaa, korkeareunaista uunipeltiä!
Löydät lisää reseptejä painamalla tästä (klick)
6 kommentit
Kiitos Jere reseptistä kera kauniiden valokuvien. Tein sitruunapaloja pääsiäisen herkuksi. Muutoin tein ohjeesi mukaan, mutta täytteessä käytin 5 dl sokeria 7 dl sijaan. Vähän jännitin, että maistuuko pienemmällä sokerimäärällä liikaa kananmunalta. Tämä pelko oli kuitenkin turha. Rakenne ja maku on todella hyvä.
Kiitos ihanasta kommentista Ulla ja todella kiva kuulla, että resepti on tullut testiin! En itse tullut ajatelleeksi, että nämähän sopivat ihan täydellisesti pääsiäisen aikaan!
Hei Jere! Paistuukohan kananmunat (tuplataikina) tarpeeksi, jotta raskaana uskaltaa näitä syödä?
Moikka! Kananmuna hyytyy paistaessa hyvin, mutta varmaksi en uskalla sanoa, kypsyykö se todellisuudessa niin paljon, että sitä raskaana uskaltaisi syödä.
Hei! Kuinkahan kauan ennen juhlia nämä uskaltaa leipoa? Pari päivää?
Nämä säilyvät hyvin jääkaapissa ja voi näin ollen tehdä huoletta päivää paria ennen syömistä. 🙂