ETUSIVU RESEPTITLEIVONTA MAKEAT SITRUUNAPALAT – RAIKAS JA KESÄINEN RESEPTI KAHVIPÖYTÄÄN

MAKEAT SITRUUNAPALAT – RAIKAS JA KESÄINEN RESEPTI KAHVIPÖYTÄÄN

Jere

Sitruunan kirpeys yhdistettynä helppoon, nopeaan ja makeaan leivonnaiseen. Nämä sitruunapalat vievät tulevan kesän kahvipöydässä varmasti kielen mennessään!

Olen jostain syystä tämän kevään aikana hurahtanut täysin sitruunoihin ja pyrkinyt parhaani mukaan löytämään erinäisiä suolaisia ja makeita reseptejä, joissa tätä kirpeää ja raikkaan keltaista hedelmää voisi hyödyntää. Testissä ovat nyt ollut mm. erilaiset pastaohjeet ja nyt viimeisimpänä suussa sulavat sitruunapalat, joissa yhdistyy makeus ja happamuus tavalla, jota en itse ainakaan ole aiemmin kokenut!

Näissä kesäisissä sitruunapaloissa on murumainen ja tiivis pohja, sekä lähes hyytelömäinen raikkaan keltainen päällinen. Pohja tuo näihin paloihin rakenteen ja päällinen puolestaan raikkaan maun. Vaikka resepti vaikuttaakin moniosaiselta, niin tämä on ehdottomasti yksi helpoimmista leivonnaisista, joihin olen itse törmännyt. Uskallan väittää, että tästä selviää heikompikin kotikokki! Nämä kuuluu myös nauttia kylmänä, joten valmiit palat voi hyvin tehdä edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin, josta ne on helppo nostaa suoraan kahvipöytään. Tämän kaiken lisäksi tämä leivonnainen vaatii aktiivista työntekoa vain tunnin verran, joten veikkaan, että tätä tullaan ainakin meidän vieraille tarjoilemaan tulevana kesänä kyllästymiseen saakka, haha.

Sitruunapalat ovat helppo ja nopea valmistaa. Tästä reseptistä selviää heikompikin kotikokki
Sitruunapaloissa on tiivis pohja ja makea päällinen

Nämä sitruunapalat ovat alunperin kotoisin Pohjois-Amerikasta, jossa näistä käytetään nimitystä Lemon Bars. Tällä nimellä aikoinani löysin näihin ohjeen, jota sittemmin olen muovannut käyttööni sopivammaksi. Alkuperäinen ohje oli omaan makuuni hieman liian hapan, joten tässä reseptissä sitruunan määrää on hienovaraisesti pienennetty. Nämä palat sopivat täydellisesti yksinään nautittavaksi, mutta yhtälailla näen nämä myös yhdessä esimerkiksi raikkaan sorbetin, tai kermavaahdon kanssa. Annoskoon osalta puolestaan kannattaa olla erittäin tarkka, sillä nämä ovat todella makeita. Nämä kuvissa näkyvät palat voisi hyvin laittaa vielä kahtia ja siltikin ähky olisi kahvipöydässä läsnä – pari suupalaa riittää vallan mainiosti!

KESÄISET SITRUUNAPALAT

Tulosta
Annoksia: 8 Valmistusaika: Paistoaika:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Pisteytys 4.2/5
( 14 ääntä )

Ainesosat

  • 5+0,5dl Vehnäjauhoja
  • 1dl Tomusokeria
  • 0,5tl Suolaa
  • 150g Voita
  • 2 Isoa sitruunaa
  • 7dl Sokeria
  • 8 Kananmunaa

Valmistus

  1. Lämmitä uuni 175´C ja voitele huolellisesti n. puolikkaan pellin kokoinen vuoka (koko n. 15x20cm)
  2. Sekoita käsin yhteen 5dl vehnäjauho, tomusokeri, suola ja sulatettu voi. Tavoitteena on murumainen seos, joka pysyy kasassa kun sitä puristaa käsien välissä
  3. Painele seos tiiviisti vuokaan. Tässä voit käyttää apuna esimerkiksi juomalasin pohjaa. Tavoitteena on luoda tasainen ja tiivis pohja
  4. Paista pohjaa uunissa n. 18-20minuuttia ja valmistele tällä välin päällinen
  5. Raasta sitruunoiden kuori ja hienonna raaste veitsellä. Sekoita kuoriraaste huolellisesti sokeriin.
  6. Lisää seokseen 0,5dl vehnäjauhoja, kananmunat ja sitruunoiden mehu. Sekoita hyvin
  7. Kaada seos lämpimän pohjan päälle ja paista uunissa vielä n. 25 minuuttia. Mikäli päälliseen muodostuu uunissa ilmakuplia niin voit puhkoa ne terävällä veitsellä.
  8. Anna piiraan jäähtyä pöydällä n. tunnin verran ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin vielä kahdeksi tunniksi
  9. Leikkaa pieniksi paloiksi, koristele halutessasi tomusokerilla ja nauti!

Vinkki: Näitä suussa sulavia sitruunapaloja on helppo muokata jokaiseen makuun sopivaksi. Kokeile esimerkiksi maustaa pohja aidolla vaniljalla, tai lisätä täytteeseen yhden sitruunan mehu lisää. Suurelle vierasmäärälle tämä resepti on myös helppo tuplata, jolloin voit käyttää suoraan uunin omaa, korkeareunaista uunipeltiä!

Sitruunapalat ovat makea lisä kahvipöytään
Raikas ja kesäinen resepti. Sitruunapalat ovat täydellinen lisä kahvipöytään!

Löydät lisää reseptejä painamalla tästä (klick)

6 kommentit

Ulla 02/04/2021 - 13:54

Kiitos Jere reseptistä kera kauniiden valokuvien. Tein sitruunapaloja pääsiäisen herkuksi. Muutoin tein ohjeesi mukaan, mutta täytteessä käytin 5 dl sokeria 7 dl sijaan. Vähän jännitin, että maistuuko pienemmällä sokerimäärällä liikaa kananmunalta. Tämä pelko oli kuitenkin turha. Rakenne ja maku on todella hyvä.

Vastaa
Jere 05/04/2021 - 13:04

Kiitos ihanasta kommentista Ulla ja todella kiva kuulla, että resepti on tullut testiin! En itse tullut ajatelleeksi, että nämähän sopivat ihan täydellisesti pääsiäisen aikaan!

Vastaa
Solkku 23/05/2021 - 15:48

Hei Jere! Paistuukohan kananmunat (tuplataikina) tarpeeksi, jotta raskaana uskaltaa näitä syödä?

Vastaa
Jere 06/06/2021 - 16:23

Moikka! Kananmuna hyytyy paistaessa hyvin, mutta varmaksi en uskalla sanoa, kypsyykö se todellisuudessa niin paljon, että sitä raskaana uskaltaisi syödä.

Vastaa
Anna 11/07/2021 - 06:27

Hei! Kuinkahan kauan ennen juhlia nämä uskaltaa leipoa? Pari päivää?

Vastaa
Jere 11/07/2021 - 16:56

Nämä säilyvät hyvin jääkaapissa ja voi näin ollen tehdä huoletta päivää paria ennen syömistä. 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

SAATAT PITÄÄ NÄISTÄ